Strona głównaUncategorizedSilikonowe formy do pieczenia — jak ich używać?

Silikonowe formy do pieczenia — jak ich używać?

Osoby, które uwielbiają piec, bardzo często borykają się z problemem związanym z czyszczeniem blaszanych brytfanek i foremek. Dodatkowo mają one tendencje do przywierania i bez dodatkowej obróbki bardzo łatwo jest spalić ciasto. Wszelkiego rodzaju akcesoria, takie jak silikonowe formy do pieczenia, zdecydowanie ułatwiają cały proces. Nie wymagają szczególnej obróbki, a dodatkowo są proste w użyciu i posłużą nam długie lata, jeśli odpowiednio o nie zadbamy.

Dlaczego silikonowe formy do pieczenia stały się tak popularne?

Jeszcze kilka lat temu wszyscy miłośnicy ciast oraz pieczenia byli skazani na aluminiowe lub stalowe formy. Dzięki rozwojowi technologicznemu wprowadzono jednak pewne zmiany, które zaowocowały powstaniem silikonowych akcesoriów. Przede wszystkim są bardzo wygodne, choćby ze względu na swoją elastyczność, która pozwala na swobodne i bezproblemowe wyjęcie ciasta z foremki. Silikonowe formy do pieczenia są kompaktowe i istnieje wiele możliwości ich złożenia. Ułatwia to proces przechowywania, ponieważ taka forma zajmuje mało miejsca.

Foremki silikonowe pozwalają na pobudzenie kreatywności. Są dostępne w wielu wzorach i kolorach, dzięki czemu sprawią radość zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Silikonowa forma jest bezpieczna dla maluchów, dlatego z powodzeniem możemy robić wspólne wypieki.

Jak można wykorzystać silikonowe formy do pieczenia?

Silikonowe formy do pieczenia to świetna alternatywa dla aluminiowych odpowiedników. Silikon to elastyczny materiał o wielu różnych zastosowaniach. Jest odporny na nagrzewanie się, dlatego w porównaniu do blachy, korzystanie z niego nie grozi poparzeniem. Świetnie radzą sobie również w chłodnym otoczeniu, dlatego nadają się do mrożenia produktów. Dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez używania kuchenek mikrofalowych również mamy świetna wiadomość. Silikonowe formy do pieczenia nadają się również do tego rodzaju zabiegów kuchennych.

Są odporne na nagłe zmiany temperatury, dlatego nie ma ryzyka, że nagrzana forma zniszczy się po włożeniu jej do lodówki lub odwrotnie. Silikon równomiernie przewodzi energię cieplną, dlatego każda część naszego wypieku jest dogrzana w taki sam sposób.

Jakie są zalety silikonowych form do pieczenia?

Jedną z największych zalet silikonowych form do pieczenia jest to, że nie ma potrzeby ich smarowania. Jest to świetna wiadomość dla osób, które ograniczają tłuszcze w swojej diecie lub chcą ich po prostu unikać w przyrządzaniu słodkości. Mamy pewność, że nawet bez tłuszczu ciasto nie będzie przywierać. Dzieje się tak dzięki powłoce non stick, która zapobiega przywieraniu. Dodatkowym atutem jest to, że w delikatny sposób możemy wyjąć nasz wypiek, co pozwoli zachować jego zamierzony kształt.

Bezzapachowe właściwości silikonu zapobiegają mieszaniu się smaków. Mamy pewność, że nasze ciasto nie przesiąknie żadnym innym zapachem. Inaczej jest natomiast w przypadku blachy, którą musimy natłuszczać, ponieważ tłuszcz jako nośnik smaku, może powodować jego zniekształcenia i zmiany. Ogromnym plusem jest także łatwość czyszczenia. Silikonową formę wystarczy umyć pod bieżącą wodą lub wyparzyć wedle uznania.

Czym charakteryzuje się pieczenie w silikonowych foremkach?

Głównym przeznaczeniem silikonowych form do pieczenia jest produkcja ciast, babeczek i ciastek. Istotne jest jednak odpowiednie przygotowanie do tego procesu, bez względu, na jakiego materiału będziemy używać. Jeżeli porównamy do siebie czas przygotowania blachy aluminiowej z silikonową formą, zdecydowanie wygrywa ta druga. Nasmarowanie brytfanny i odczekanie aż tłuszcz trwale osiądzie na ściankach, zajmuje dość dużo czasu. Silikonu nie musimy niczym smarować, aby ciasto bez problemu odchodziło od foremki.

Bardzo ważnym elementem jest unikanie otwartego ognia, który może spowodować stopienie lub zniszczenie foremki z silikonu. Wykazują one jednak wysoką tolerancję na skrajne temperatury, dlatego piekarnik jest miejscem, w którym nie stanie im się nic złego. Idealnie dają sobie radę w temperaturach do 260 stopni Celsjusza. Po chwilowym ostygnięciu możemy śmiało wyjmować nasze wypieki bez ryzyka odkształcenia czy oparzenia się.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne